Årsberetning

Her kan du lese museets årsberetning.

Publisert i Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Åpningstider for sommeren 2018

Onsdager fra kl 1000 til kl 1400

Søndager fra kl 1200 til kl 1500

Fram til 1. oktober.

 

Velkommen!

Publisert i Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Åpningstider våren 2017

Vi har åpent hver onsdag fra kl 1000 til kl 1400

Velkommen innom.

Publisert i Uncategorized | Legg igjen en kommentar

Utstillingsåpning!

Ny utstilling i Holmestrand Museum.
Skipsverftløkka, Emaljefabrikken, Trevaren og Jernvaren er ukjente begreper for mange.

Vi åpner ny utstilling om Mulvikaområdet fredag 10. juni kl 17.

Publisert i Uncategorized | Legg igjen en kommentar

En liten julegave fra Holmestrand museum

Vi i Holmestrand museum ønsker å gi deg en julegave og samtidig komme med en oppfordring for å hjelpe oss med mer innhold. Vi har laget en web app som fungerer både på pc og mobil som henter lokalhistorie fra Holmestrand i Digitalt fortalt.

Digitalt fortalt er et nasjonalt nettsted med personlige fortellinger fra kulturinstitusjoner og privatpersoner som Kulturrådet står bak. Fortellingene er knyttet til kulturarv. Målet er demokratisering og å vise bredden av temaer, fortalt av et stort mangfold av fortellere. Vi håper at du har lyst til å bidra med din lokale kunnskap og gode historier. Alle fortellinger som registers her og kartfestes dukker opp i denne appen. Du kan også bli med i Holmestrand museumsforening.

Hvordan bruke appen?

Under prikkene ligger forskjellige historier fra byen. Det er forskjellige avsendere på alle og en lenke videre hvor den som vil vite mer. M-ene er byens museer. Klikk deg rundt på alle ikoner for å utforske!

kart app holmestrand museum

Digitalt fortalt-fortellinger på kart i Holmestrand. (Trykk på kartet for å få tilgang til web-appen)

Vil du ha dette som en app på din smarttelefon eller nettbrett?

Appen er en nettside, men det er mulig å legge en snarvei på hjemskjermen. Under ser du en oppskrift for iphone, men web-appen kan du bruke på alle typer smarttelefoner.

Trykk på knappen med pila (nederst i midten)

Trykk på knappen "legg til på hjemskjerm"

Trykk på knappen «legg til på hjemskjerm»

Publisert i Holmestrand Haandverkerforening | Legg igjen en kommentar

Lykkens Prøve – en seilskute fra forrige århundre

”Lykkens Prøve” var en Slup på 8 Commerce Læster som ble bygget i Mandal år 1861 og ble registrert samme år. Fører var Ingebret Andersen som også var eier av skuta. Registrert i Nationalitetsbevisprotokollen fra Holmestrand Toldsted. (Autorisert av Dep. 10/12-1860).

Historien om en liten slup fra Holmestrand, ”Lykkens Prøve” – og familien som eide den

Ingebret Andersen ble født 4. november 1821. Foreldrene var matros Anders Olsen Snug og Maren Hansdatter. Ingebret var min tip-oldefar. Trolig var foreldrene fra den lille gården Snug som lå vest for Sommero, eller fra den tilhørende Snugsetra som lå på Tvillingbru nede ved sjøen. I oppveksten fikk Ingebret en sterk tilknytning til havet og han ble sjømann som sin far.

I juni 1845 giftet han seg med Maren Olsdatter fra Linengen i Sande. Maren ble født i Sande den 12. mars 1818. De fikk tilsammen 4 barn. Eldstemann, som het Anders, var min oldefar. De bodde i Sande da Anders ble født. Senere flyttet de til Holmestrand.

I 1855 døde Maren, og i kirkeboken står hun oppført som «fraktemand Ingebret Snugs kone Maren Olsd.».

Ingebret seilte mye på Danmark, Han kjøpte korn hos en dansk kornhandler i Frederikshavn. Kornhandleren het Jelstrup. Der ble han kjent med Maren Christensdatter. Maren var født i Dronninglund på Nordjylland den 28. februar 1831, og var en del yngre enn Ingebret.

De giftet seg i Frederikshavn den 2. november 1855. Ingebret tar Maren med seg til Holmestrand og i Folketellingen 1865 bor de i Langgaden, gård nr. 97a. De får tilsammen 6 barn.

Det går bra for Ingebret og hans nye kone Maren, og i 1861 har Ingebret tjent så godt at han kan kjøpe seg egen skute. Han kjøpte sluppen «Lykkens prøve», fra Mandal og nå kan han seile som skipper på egen skute. I 1867 får de også råd til å kjøpe eget hus i Bilet. De kjøpte matrikkelnummer 21, som i dag har adresse Bilet nr. 27 og ligger like nordøst for kirkegården.

Slik er alt vel inntil han forliser med «Lykkens prøve» i 1872. Båten blir funnet utenfor Stad på Vestlandet. Hans mannskap var matros Lars Pedersen døpt 23/11-1834 (Bror av Peder Høker) og matros Nils Peter Berg født 9/12-1805. Alle som var om bord omkom i følge kirkeboka hvor dette er ført inn helt på slutten av år 1872.

Ingebret og Maren var velstående etter den tiden, men etter forliset i 1872 ble de totalt utblottet. De hadde satset alt de eide i sitt rederi. Maren hadde ikke mye å klare seg med etter at de hadde hentet alle eiendelene hennes. Mange av barna fikk hjelp av venner, og man kan se av kirkebøkene at når de ble konfirmert så var mange i tjeneste på gårder i distriktet.
På slutten av 1870 årene og noen år fremover bodde Maren i «Ekornreiret» i Nordre Kleiv. I 1900 bor Maren i Horten sammen med en datter. Datteren dør i 1905 og hun flytter da til en annen datter i Drammen, hvor hun dør i 1913.

Maren snakket utpreget dansk i hele sitt liv og slektninger fra hennes familie i Danmark var på besøk flere ganger på begynnelsen av 1900 tallet.

En spesiell historie som Ester Andersen, fortalte meg i 1974 var følgende:

Sønnen Anders (fra 1 ekteskap) var forlovet med Lovise Christendtr. Guldager, og skulle ha et barn med henne i 1865. Lovise kom fra fattige kår i Nordre Kleiv men Ingebret og Maren tillot ikke giftemål med Lovise. De var sterkt imot forholdet fordi hun ikke var godt nok parti for sønnen. I skuffelse over dette tok Anders hyre på en båt og ingen har noensinne hørt fra han siden. Det ble spekulert i om han reiste til Amerika, og senere døde der. Den 20. november 1865 fødte Lovise en datter, – Inga Amalie, som er min bestemor.

Det er mange etterkommere etter Ingebret Andersen i Holmestrand og omegn, – men ikke alle vet om det.

Denne beskrivelsen er et kort sammendrag av Ingebret Andersens familie og liv.

Stathelle 23. august 2012

Fred Olav Guldager

Kilder:
Ester Andersen, 1974 (Barnebarn av Ingebret Andersen)
Jens Erik Nygård, Lier.
Knud Kristoffersen, Danmark
Kirkebøker
Folketellinger

20120917-084915.jpg

Publisert i Seilskuteavdelingen | Legg igjen en kommentar

Hva er din historie om Brastad?

Utstillingen nærmer seg med stormskritt, men slik du ser den ved åpninga kommer den ikke til å være bestandig. Vi lager en levende utstilling og kommer til å fylle på med mer etterhvert.

I selve utstillingen kommer vi til å samle inn dine og andres fortellinger om Brastad. Kanskje du allerede kan starte å fortelle din historie her slik at vi kan fortelle den på museet? Kanskje kunne du tenke å lage en videosnutt som den over eller andre som den som du finner på digitaltfortalt.no?

Publisert i Brastad, Digitale fortellinger, Håndverkerutstillingen, utstilling | Legg igjen en kommentar

Ny utstilling fra 15.juni

I år er det 80 år siden Holmestrand Museum ble etabert og 60 år siden Holmestrand Museumsforening ble stiftet. Vi er glade for at kan åpne museet etter å være stengt i 2 år.

Det blir offisiell åpning av ordfører Svele kl 17 av Håndverkerutstilling i samarbeid med Holmestrand Haandverkerforening og tilbakeføringen av Holststuen til 1840-årene.

Vi håper på at utstillingene vil være interessante.

Velkommen!

 

Publisert i Håndverkerforeningen, Holmestrand Haandverkerforening, utstilling | Legg igjen en kommentar

Bli med du og!

Søstrene Marie og Ida Olaussen arrangerer marked i Kirkegata i morgen – og vi er med! Marit sitter på stand for å ta i mot utsagn om Holmestrand og her på hjemmesida samler vi inn bilder. Det hele skal bli en liten filmsnutt, en digital fortelling, – som alle i Holmestrand har muligheten til å lage sammen.

Kom på markedsdagen i morgen for å høre med – fyll ut skjema under 🙂

Publisert i Medvirkningsprosjekt | Legg igjen en kommentar

Sikringsplan for Holmestrand Museum

Via Vestfoldmuseene har vi mottatt kr 60 000 fra ABM-utvikling hos Norsk Kulturråd til å utarbeide en sikringsplan for Holmestrand Museum sin eiendom og utstillingsgjenstander.

Vestfoldmuseene har engasjert Kristine Draugedalen som er mastergradstudent i konserveringsstudier til å gjennomføre oppgaven. Vi regner med at arbeidet vil bli gjennomført i løpet av sommeren.

Publisert i Ansatte, Sikring, Vestfoldmuseene, Vestfoldmuseene avd. Nordjarlsbergmuseene | Legg igjen en kommentar